Du behöver
- 2 skivor ljust surdegsbröd utan kanter
- 1/2 dl vatten
- 5 stora tomater
- 1/2 gurka, skalad
- 1 röd paprika
- 1 liten knipplök eller ? stor
- 1–2 klyftor vitlök
- ca 2 dl isbitar
- 2–3 msk olivolja
- 1 msk sherryvinäger
- salt, nymalen svartpeppar
- Krutonger
- 1 skiva ljust surdegsbröd
- 1 msk smör + 1 msk olja
- 1 krm chiliflakes
Gör så här
1
Blötlägg brödet i vattnet i mixerskålen med kniv monterad.
2
Skölj och skär tomater, gurka, urkärnad paprika, lök och vitlök i bitar. Lägg i mixern med isbitar. Mixa allt slätt, tillsätt olja och vinäger och smaka av med salt och peppar. Späd soppan vid behov.
3
Krutonger Skär brödet i små tärningar. Stek det gyllenbrunt och knaprigt i smör och olja, tillsätt chiliflakes mot slutet.
4
Häll upp gazpachon i skålar
5
eller glas, ringla över lite olivolja och strö på krutonger
Tips! Den som vill skär bort skalet från tomaterna för slätare soppa.