Georgisk kyckling med potatissallad

Du behöver 1 st kyckling ca 1 6 st vitlöksklyftor skalade och finskivade 1 tsk salt 2.5 krm svartpeppar nymalen 3 msk smör 2 msk...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1
  • 6 st vitlöksklyftor skalade och finskivade
  • 1 tsk salt
  • 2.5 krm svartpeppar nymalen
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st citron

Potatissallad:

1 kg färskpotatis nytvättad
1 st salladslök knippa
1 st dill liten knippa
1 dl majonnäs
1 dl smetana
örter färska

Aubergineröra:

2 st aubergine
1 st rödlök skalad och finhackad
1 st vitlöksklyfta pressad
3.5 msk koriander eller persiljeblad
2.5 msk olivolja

Aivar relishkräm:

1.5 dl turkisk yoghurt
3.5 msk ajvar relish
1 msk tomater finhackade soltorkade marinerade

Gör så här

1
Dela kycklingen mitt itu längst bröstbenet utan att skära igenom ryggraden. Fläk ut och platta ut den genom att knäcka benen vid ryggraden. Salta, peppra och stoppa lite vitlök lite här och där under fågelns skin. Lägg kycklingen mellan två skärbrädor och lägg en tyngd ovanpå (se tips). Låt marinera i kylskåp 2–3 timmar, gärna över natten.

2
Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna tills det börjar fräsa. Lägg kycklingen i pannan med skinnsidan ner, och stek sedan långsamt, under tyngd, på medelvärme tills den fått fin guldbrun färg, cirka 20 minuter.

3
Vänd kycklingen och stek under tyngd, cirka 20 minuter. Vänd igen och stek under lock, utan tyngd ytterligare cirka 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt. Pressa över citronhalvan.

4

5
Potatissallad: Lägg potatisen i lättsaltat kokande vatten, koka den mjuk cirka 15 minuter. Ansa och skiva salladslöken. Hacka dillen. Blanda majonnäs, smetana, salladslök och dill i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ånga av potatisen noga. Blanda den varma potatisen i såsen. Garnera med färska örter.

6

7
Aubergineröra: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och torka auberginerna. Snitta skalet längs med, 3–4 gånger, så att de inte “exploderar” i ugnen. Lägg auberginerna på ett papprat ugnssäkert fat. Baka dem mjuka i mitten av ugnen, cirka 30 minuter. Låt svalna. Gröp ur och hacka inkråmet och blanda med rödlök, vitlök och örter. Rör i oljan. Smaka av med salt och peppar.

8

9
Aivar relishkräm: Blanda ihop yoghurt, aivar relish och

10
tomater. Smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Tips! Som tyngd kan du använda en gjutjärnspanna med 2–3 oöppnade konservburkar i. Steker du kycklingen på grillen kan du tynga ner den med en tegelsten inslagen i alfolie.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top