Glödgrillad blomkål med hasselnötter

Du behöver 1 blomkålshuvud, med blast. 3 dl grovt havssalt 200 g färskpotatis, skrubbad 2 msk smör, brynt, varmt 1 msk citronsaft 2 msk rostade...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 blomkålshuvud, med blast.
  • 3 dl grovt havssalt
  • 200 g färskpotatis, skrubbad
  • 2 msk smör, brynt, varmt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk rostade och hackade
  • hassel­nötter
  • salt
  • 2 msk rostad lök
  • 2 msk persilja, hackad
  • 10 blad salvia, stekta frasiga i olivolja
  • 2 msk gräddfil

Gör så här

1
Lägg kolen på sidorna i klotgrillen, dvs indirekt grillning. Tänd grillen och vänta på fin glöd. Lägg blomkålen direkt i glöden. Lägg på locket och kolla om blomkålen är mjuk efter cirka 30 minuter. Låt svalna något, dra sedan av den brända blasten och kasta bort den. Skär blomkålen i klyftor och salta.

2
Alternativt, baka blomkålen i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter

3
Potatis: Lägg saltet i en form. Lägg i potatisen. Lägg på gallret på grillen och sätt formen över glöden. Grilla under lock cirka 40 minuter. Kolla med en kniv om potatisen är genombakad.

4
Garnityr Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Blanda smör,

5
citron och nötter. Håll varmt, och smaka av med salt.

6
Servera på fat. Lägg blom-

7
kålen i botten, och toppa med potatisen. Krossa potatisen med fingrarna. Strö över rostad lök och örter. Klicka över gräddfilen, och avsluta med att slå över det varma nötsmöret.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top