Du behöver
- 3 glasrabarberstjälkar,
- det vill säga växthusrabarber
- 1 fänkål
- 1 vaniljstång
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 citron, skal och juice
- 2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
- Till servering
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
1
Skala rabarbern och fänkålen noga. Spara renset.
2
Skär rabarbern i lika långa stubbar, anpassade efter det glas som de ska serveras i.
3
Skär fänkålen i lika höga och stora bitar, förkoka fänkålsbitarna hastigt i osaltat vatten.
4
Packa rabarbern och fänkålen supertätt i glas eller burkar.
5
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna, behåll både frön och stång.
6
Koka upp vatten, socker, rabarberrens, fänkålsrens, citronskal och -juice samt vaniljen.
7
Låt dra och sila.
8
Sjud upp och låt gelatinet smälta i lagen.
9
Slå över lagen så att den täcker rabarbern och fänkålen.
10
Baka i ugn på 110 grader tills de är mjuka, ställ sedan i kylen tills lagen har stelnat.
11
Vispa grädde och täck ytan på varje glas.
Förutom tillagning tillkommer kyltid.
Receptet här hämtat ur kokboken ur kokboken “Pauls kök” av Paul Svensson.