Du behöver
- 125 g smör
- 2 st ägg
- 1.25 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 1.5 dl jordgubbssylt
Gör så här
1
Smält smöret, låt det svalna lite. Vispa äggen riktigt pösiga med sockret, blanda i mjölet och smöret. Ställ fram några dricksglas att ställa kallnande strutar i.
2
Värm rånjärnet på spisen, dryg medelvärme till att börja med. Smörj det första gången.
3
Klicka cirka 2 matskedar smet i järnet, stäng och grädda cirka 2 minuter. Ta gräddat rån ur järnet med stekspade. Vira till strut (rena diskhandskar skyddar mot värmen). Håll formen några sekunder och låt sen svalna upprätt i glas. Värm järnet lite igen innan nästa smetklick läggs i.
4
Det går också bra att grädda smeten på båda sidor i crepeslagg.
5
Fyll med vispad grädde och sylt, servera.
6
Smeten räcker till flera strutar (eller rullade gorån) än behövligt. Ät senare.
Räcker till 8 strutar + 8 go-rån att äta vid ett annat tillfälle.
Tips! Minska grädden till 1 dl, vispa och blanda med 2 dl keso.