Gorån gräddade i järn

Du behöver 125 g smör 0.75 dl strösocker 0.5 dl vatten 1 st äggula vetemjöl ca 4 dl Gör så här 1 Rör smör och...


42 portioner

Du behöver

  • 125 g smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten
  • 1 st äggula
  • vetemjöl ca 4 dl

Gör så här

1
Rör smör och socker poröst. Rör ner vatten och äggula.

2
Spara cirka 1 dl vetemjöl till utkavling. Rör ner resten av mjölet i smörpöset till en deg. Låt den vila övertäckt i kylskåpet ett par timmar eller till nästa dag. Inslagen i plast kan degen vänta på utkavling upptill två veckor i kylskåp.

3
Klipp till ett mått av papp, lika stort som kakytan inuti järnet. Kavla ut bitar av degen, helst till en rektangulär platta. Den ska vara tunn, nästan så att man kan skönja bakbordets mönster igenom. Skär till plattor enligt det tillklippta måttet.

4
Värm järnet på spisplattan. Lägg i en degplatta och kläm lätt ihop järnet. Grädda på knappt medeleffekt på plattan ungefär 1 minut på varje sida tills rånen fått svagt gyllene färg. Låt kallna på platt underlag, men renskär kakkanterna med vass kniv på en gång de tas ut järnet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top