Du behöver
- 2 st schalottenlökar finhackade
- olivolja till stekning
- 500 g fläskfärs
- 2 st rosmarinkvistar finhackade
- 1 tsk fänkålsfrön mixade eller mortlade
- 1 l fläskbuljong eller kycklingbuljong
- 800 g grönkål
- 4 dl grädde
- salt havssalt
Spara till dag 2
3 dl soppa
100 g grönkål
Gör så här
1
1. Svetta löken mjuk i lite olja. Kyl ner och blanda med färs, rosmarin, fänkål, salt och peppar till en homogen smet. Koka upp buljongen. Rulla små frikadeller av färsen och sjud dem i buljongen tills de är fasta och färdiga, med en innertemperatur på 65 grader. Ställ åt sidan till servering.
2
2?. Koka upp kraftigt saltat vatten. Plocka grönkålen från stammen och koka hälften av kålen hastigt. Kyl ner i isat vatten.
3
3?. Koka ihop grädden till hälften i en stor kastrull. Tillsätt buljongen som frikadellerna kokats i och låt koka ihop. Lägg den förvällda kålen i en kannmixer och slå på gräddbuljong så det täcker. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
4
4?. Värm upp en stekpanna, tillsätt en skvätt olja och lite havssalt. Spara cirka 100 g grönkål till nästa dag och råstek sedan resten genom att hastigt slunga runt den i pannan tills den får lite färg. Servera soppan med kål och frikadeller.
Receptet kommer från Paul Svenssons kokbok “Den nya husmanskosten” (Norstedts).