Grönkålssoppa med frikadeller

Du behöver 2 st schalottenlökar finhackade olivolja till stekning 500 g fläskfärs 2 st rosmarinkvistar finhackade 1 tsk fänkålsfrön mixade eller mortlade 1 l fläskbuljong...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • olivolja till stekning
  • 500 g fläskfärs
  • 2 st rosmarinkvistar finhackade
  • 1 tsk fänkålsfrön mixade eller mortlade
  • 1 l fläskbuljong eller kycklingbuljong
  • 800 g grönkål
  • 4 dl grädde
  • salt havssalt

Spara till dag 2

3 dl soppa
100 g grönkål

Gör så här

1
1. Svetta löken mjuk i lite olja. Kyl ner och blanda med färs, rosmarin, fänkål, salt och peppar till en homogen smet. Koka upp buljongen. Rulla små frikadeller av färsen och sjud dem i buljongen tills de är fasta och färdiga, med en innertemperatur på 65 grader. Ställ åt sidan till servering.

2
2?. Koka upp kraftigt saltat vatten. Plocka grönkålen från stammen och koka hälften av kålen hastigt. Kyl ner i isat vatten.

3
3?. Koka ihop grädden till hälften i en stor kastrull. Tillsätt buljongen som frikadellerna kokats i och låt koka ihop. Lägg den förvällda kålen i en kannmixer och slå på gräddbuljong så det täcker. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

4
4?. Värm upp en stekpanna, tillsätt en skvätt olja och lite havssalt. Spara cirka 100 g grönkål till nästa dag och råstek sedan resten genom att hastigt slunga runt den i pannan tills den får lite färg. Servera soppan med kål och frikadeller.


Kommentar:
Receptet kommer från Paul Svenssons kokbok “Den nya husmanskosten” (Norstedts).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top