Du behöver
- 250 g grönkål färsk, eller 400 g fryst
- 2 msk smör
- 1 st purjolök sköljd och skivad
- 3 st potatis i bitar
- 2 tärning grönsaksbuljong
- spad eller från julskinkan
- salt
- svartpeppar
- muskotnöt riven
- 3 st hårdkokta ägg
- räkor ev 200 g med skal
- bröd och ost
Gör så här
1
Skölj färsk grönkål väl i flera vatten. Repa bladen av stjälkarna. Förväll i kokande vatten i 3 minuter. Spola kallt. Krama ur vatten och finhacka bladen i matberedare. Fryst grönkål halvtinas.
2
Smält smöret i en rymlig kastrull, fräs purjo och grönkål i smöret. Häll på 12 deciliter kokande vatten, lägg i potatisbitar och smula i buljong eller skinkspad. Koka tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter.
3
Mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Servera med ägghalvor och räkor. Ostmacka till.
Näringsvärde: Kcal 495, Fett 19 g, Kolhydrater 40 g, Fibrer 8 g