Grönsaksrisotto med mjukkokt ägg

Du behöver 0.5 st purjolök 1 msk citronolivolja 1.5 l grönsaksbuljong 4 prt risottoris t ex arborio 2 dl torrt vitt vin vatten salt 16...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 st purjolök
  • 1 msk citronolivolja
  • 1.5 l grönsaksbuljong
  • 4 prt risottoris t ex arborio
  • 2 dl torrt vitt vin
  • vatten salt
  • 16 st sparrisstänger gröna
  • 4 st morötter mindre
  • 4 st ägg
  • 11 st rädisor
  • 1.5 dl ost riven, lagrad

Gör så här

1
Snitta och skölj ur purjon, skiva centimetertjockt. Fräs 5 minuter i olja på medelvärme i rymlig, tjockbottnad kastrull. Koka under tiden upp grönsaksbuljong i separat kastrull, håll den småsjudande med lock på glänt.

2
Öka purjovärmen, häll i riset och fräs det blankt någon minut under omrörning. Tillsätt vinet, rör om och låt vätskan ånga bort. Tillsätt nu en tredjedel av buljongen, rör sakta, ofta, och låt riset småputtra på knapp medelvärme. När riset börjar koka torrt tillsätts 2 deciliter buljong igen och så vidare, tills buljongen är slut. Rör runt i riset långsamt, med (trä)slev, ofta, ofta under tillagningen.

3
Koka upp 1 liter vatten med 2 teskedar salt. Bryt varje sparrisstång i basen, så att den träiga änden tas bort. Koka sparrisen nätt 4–7 minuter, ta upp. Skala morötterna, dela i bitar och koka dem mjuka, ta upp. Mjukkoka slutligen äggen i vattnet 5–6 minuter. Ta upp, kyl och skala. Dela några rädisor och blanda dem och morötterna i risotton när den börjar bli färdig. Rör slutligen ner osten. Riset ska ha lite kärna och knappt rinnig konsistens när det serveras.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top