Gratinerad löksoppa med rökt skinka

Du behöver 5-6 st gul lök stora, ca 1 kg 3.5 msk olivolja 2 st hönsbuljongtärningar 1 st timjan kvist färsk vatten ca 12 dl...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 5-6 st gul lök stora, ca 1 kg
  • 3.5 msk olivolja
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 1 st timjan kvist färsk
  • vatten ca 12 dl kokande
  • 3.5 skiva vitt bröd gärna surdegs
  • salt
  • 1 tsk vit balsamvinäger eller rödvinsvinäger
  • 5.5 st skinka strimlade
  • 3.5 dl riven ost
  • timjan ca 1 msk färsk hackad
  • svartpeppar nymalen

Gör så här

1
Skala och dela löken. Skär den i tunna skivor, använd gärna matberedare.

2
Fräs löken mjuk och guldgul i oljan, 10–15 minuter. Rör om då och då. Blanda i smulade buljongtärningarna. Lägg i timjankvisten. Tillsätt hälften av vattnet och koka cirka 5 minuter. Ta upp och kasta timjankvisten.

3
Sätt ugnen på 200 grader grill. Rosta brödtärningarna till fin färg i en het torr stekpanna.

4
Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens, och ge den ett uppkok. Smaka av med salt och vinäger. Ställ soppskålarna i en långpanna. Fördela skinkan och soppan i skålarna. Toppa med brödkrutongerna och osten.

5
Sätt in långpannan i mitten av ugnen och gratinera soppan cirka 3 minuter, passa noga så att brödet inte blir bränt. Garnera med hackad timjan. Peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top