Du behöver
- 5-6 st gul lök stora, ca 1 kg
- 3.5 msk olivolja
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 1 st timjan kvist färsk
- vatten ca 12 dl kokande
- 3.5 skiva vitt bröd gärna surdegs
- salt
- 1 tsk vit balsamvinäger eller rödvinsvinäger
- 5.5 st skinka strimlade
- 3.5 dl riven ost
- timjan ca 1 msk färsk hackad
- svartpeppar nymalen
Gör så här
1
Skala och dela löken. Skär den i tunna skivor, använd gärna matberedare.
2
Fräs löken mjuk och guldgul i oljan, 10–15 minuter. Rör om då och då. Blanda i smulade buljongtärningarna. Lägg i timjankvisten. Tillsätt hälften av vattnet och koka cirka 5 minuter. Ta upp och kasta timjankvisten.
3
Sätt ugnen på 200 grader grill. Rosta brödtärningarna till fin färg i en het torr stekpanna.
4
Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens, och ge den ett uppkok. Smaka av med salt och vinäger. Ställ soppskålarna i en långpanna. Fördela skinkan och soppan i skålarna. Toppa med brödkrutongerna och osten.
5
Sätt in långpannan i mitten av ugnen och gratinera soppan cirka 3 minuter, passa noga så att brödet inte blir bränt. Garnera med hackad timjan. Peppra.