Du behöver
- 1 st laxsida (cirka 1,3 kilo)
- 70 g strösocker ca 3/4 dl
- 70 g fint salt ca 1/2 dl
- 2 st lime det yttersta finrivna skalet
- 1 st gari, picklad ingefära (145 g)
- 1 st dill knippe med stjälkar och allt
Gör så här
1
Fjälla fisken om den inte är fjällad men behåll skinnet. Skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan. Dra bort eventuella ben med en pincett. Torka av fisken med hushållspapper och lägg den i en form där den ryms ganska precis.
2
Blanda socker och salt och strö över fisken på köttsidan. Lägg på limeskal. Ta hälften av ingefäran och bred ut skivorna över laxen. Toppa med skuren dill.
3
Lägg på plastfilm och lägg formen i en ren plastpåse. Lägg sedan gärna en tyngd på fisken (t ex ytterligare en form med tunga burkar eller tetror i).
4
Låt fisken grava i kylen i 2–3 dygn. Tjockare lax behöver längre tid. Vänd på fisken en gång om dagen med rena redskap.
5
När laxen gravats klart tas den upp ur formen. Torka bort kryddorna med hushållspapper
6
och skär laxen tunna skivor, gärna med en laxkniv.