Gravad lax med lime och ingefära

Du behöver 1 st laxsida (cirka 1,3 kilo) 70 g strösocker ca 3/4 dl 70 g fint salt ca 1/2 dl 2 st lime det...

Tillagningstid: 20 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 1 st laxsida (cirka 1,3 kilo)
  • 70 g strösocker ca 3/4 dl
  • 70 g fint salt ca 1/2 dl
  • 2 st lime det yttersta finrivna skalet
  • 1 st gari, picklad ingefära (145 g)
  • 1 st dill knippe med stjälkar och allt

Gör så här

1
Fjälla fisken om den inte är fjällad men behåll skinnet. Skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan. Dra bort eventuella ben med en pincett. Torka av fisken med hushållspapper och lägg den i en form där den ryms ganska precis.

2
Blanda socker och salt och strö över fisken på köttsidan. Lägg på limeskal. Ta hälften av ingefäran och bred ut skivorna över laxen. Toppa med skuren dill.

3
Lägg på plastfilm och lägg formen i en ren plastpåse. Lägg sedan gärna en tyngd på fisken (t ex ytterligare en form med tunga burkar eller tetror i).

4
Låt fisken grava i kylen i 2–3 dygn. Tjockare lax behöver längre tid. Vänd på fisken en gång om dagen med rena redskap.

5
När laxen gravats klart tas den upp ur formen. Torka bort kryddorna med hushållspapper

6
och skär laxen tunna skivor, gärna med en laxkniv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top