Gretas bärtårta med vaniljfromage

Du behöver 3 st ägg 1.5 dl socker 0.75 dl potatismjöl 0.75 dl vetemjöl 1.5 tsk bakpulver Vaniljfromage 4.5 st gelatinblad 3 st äggulor 1...

Tillagningstid: 120 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl socker
  • 0.75 dl potatismjöl
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver

Vaniljfromage

4.5 st gelatinblad
3 st äggulor
1 dl socker
2.25 dl mjölk
1 st vaniljstång eller 1 1/2 msk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
hallonsylt
300 g hallon (frysta går bra)
0.75 dl vatten
2.25 dl syltsocker
gelé
2 st gelatinblad
0.25 dl fläderblomssaft koncentrerad
1 dl vatten

Garnering

blåbär och hallon

Gör så här

1
Bottnar Sätt ugnen på 175 grader.

2
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker mycket poröst.

3
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen.

4
Rör om och häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Stjälp upp och låt kallna. Diska formen.

5
Fromage

6
Blötlägg gelatinbladen.

7
Låt äggulor, socker och mjölk (används vaniljstång ska den snittas upp, vaniljkornen skrapas ur och läggas i tillsammans med stången) sjuda till en kräm i en kastrull under omrörning. Ta upp vaniljstången.

8
Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i den varma krämen.

9
Låt kallna. Vispa grädden och vaniljsockret.

10
Rör ihop krämen och grädden.

11
Hallonsylt

12
Blanda hallon och vatten i en kastrull och låt koka i 2 minuter. Tillsätt syltsocker och låt koka i ytterligare 2 minuter. Låt

13
svalna.

14
Dela kakan i två bottnar. Bred sylt på båda bottnarnas snittyta.

15
Spara 1/3 av sylten till garnering.

16
Lägg den undre botten i formen med snittytan uppåt.

17
Fördela fromagen på den undre botten och lägg på den övre botten med snittytan mot fromagen. Kyl tårtan i minst 4 timmar. Den kan också frysas innan den dekoreras.

18
Tänk då på att ta fram den i god tid för att tina. Stryk resten av sylten på tårtan och dekorera med bär.

19
Gelé

20
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda vatten

21
och saft i en liten kastrull. Ta upp bladen ur vattnet och lägg dem i kastrullen. Hetta bara upp så mycket att gelatinet smälter. Låt kallna så att geléet börjar tjockna. Skeda gelé över den dekorerade tårtan och låt den stå i kylskåp i cirka 40 minuter.


Kommentar:
Gunilla Ohlsson i Vingåker, har skickat in receptet på tårtan till Icakurirens stora sommartårttävling 2012.
Tid cirka 2 timmar + tid att kallna

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top