Grillad makrill i tomatsås

Du behöver Tomatsås: 1 st schalottenlök 3 st vitlöksklyftor 1 st körsbärstomater (ca 400 g), i ask 0.75 dl olivolja 1 dl vatten 1 st...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

Tomatsås:

1 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
1 st körsbärstomater (ca 400 g), i ask
0.75 dl olivolja
1 dl vatten
1 st krossade tomater (400 g)
1 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt vit
strösocker en nypa
2 st färsk makrillar hela
salt och svartpeppar ur kvarn
1 st citron liten
2 st vitlöksklyftor
2.5 st timjan kvistar färsk

Tillbehör:

knäckebröd eller grovt rågbröd

Gör så här

1
Skala och skär schalottenlöken till såsen i mindre bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna.

2
Låt löken, vitlöken och de färska tomaterna utan kvistar fräsa i olivoljan, tillsätt vattnet och de krossade tomaterna och låt småputtra till en sås i 10–15 minuter på medelhög värme. Smaksätt med vinäger, salt och peppar och en nypa socker för att runda av smaken.

3
Tänd grillen i god tid.

4
Rensa makrillen. Salta och peppra fisken, även inne i buken.

5
Tvätta citronen och skär den i skivor. Skala och krossa eller hacka vitlöken.

6
Skär några snitt i skinnet på makrillen och stoppa in citronskivor, timjan och vitlök. Gnid också in fisken med vitlök och timjan och lägg några citronskivor både inne i och utanpå fisken.

7
Lägg makrillarna i ett grillhalster och grilla dem på

8
medelvärme i 5–6 minuter på varje sida. Plocka makrill-

9
köttet från benen och vänd ihop det med den varma tomatsåsen. Fördela på bröden och drick en öl till!


Kommentar:
Tina tipsar: Ät makrillen och tomatsåsen med lite nykokt pasta – och så lite nyriven parmesanost på det. Det blir också väldigt gott!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top