Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 2 dl grahamsmjöl
- 10–11 dl vetemjöl
- 1 äggvita till pensling
- 2 msk sesamfrö
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Blanda mjölk och vatten och värm till fingervarmt i en kastrull (37 grader).
2
Rör ut jästen i hälften av vätskan tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan, olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.
3
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen på mjölat bakbord i 12 bitar. Knåda och rulla ut till avlånga frallor, cirka 20 cm långa. Låt jäsa på papprad plåt under en handduk i ytterligare 30 minuter.
4
Pensla med äggvita och strö över sesamfrö. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler. Skär upp bröden på längden och lägg i sallad och grillade kycklingspett.
5
Bröden går bra att frysa in.