Du behöver
- 4 st potatis medelstora
- 2 st morötter medelstora
- 3 st gula lökar
- 1 bitar purjolök (cirka 10 cm)
- smör eller olja att steka i
- 2 st buljongtärningar (fisk-, grönsaks- eller kycklingbuljong beroende på smakvariant)
- 1 l vatten till buljongen
- 1 dl crème fraîche
- salt och peppar
Smakvariant 1: Med fiskbuljong. Servera med räkor och en klick crème fraiche.
Smakvariant 2: Med grönsaksbuljong. Tillsätt 1 dl finhackad spenat och låt soppan bli varm.
Smakvariant 3: Med kycklingbuljong. Servera med bitar av stekt bacon och hackad persilja.
Gör så här
1
Skala potatis, morot och lök. Hacka lök och purjolök och skär morot och potatis i bitar.
2
Bryn löken i smör eller olja i en soppkastrull. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med i någon minut.
3
Smula i buljongtärningar och häll i vatten. Låt grönsakerna koka mjuka i cirka 15 minuter.
4
Mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och mixa lite till. Soppan ska vara krämig. Smaka av med salt och peppar. Nu har du en grundsoppa.
5
Välj någon av de tre smak-varianterna till serveringen. Ett gott surdegsbröd eller knäckebröd med smör och ost smakar gott till.
Tips! Du kan självklart hitta på egna smakvarianter av dina favoritråvaror eller av det du råkar ha hemma.