Grundsoppa i tre smaker

Du behöver 4 st potatis medelstora 2 st morötter medelstora 3 st gula lökar 1 bitar purjolök (cirka 10 cm) smör eller olja att steka...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st potatis medelstora
  • 2 st morötter medelstora
  • 3 st gula lökar
  • 1 bitar purjolök (cirka 10 cm)
  • smör eller olja att steka i
  • 2 st buljongtärningar (fisk-, grönsaks- eller kycklingbuljong beroende på smakvariant)
  • 1 l vatten till buljongen
  • 1 dl crème fraîche
  • salt och peppar

Smakvariant 1: Med fiskbuljong. Servera med räkor och en klick crème fraiche.

Smakvariant 2: Med grönsaksbuljong. Tillsätt 1 dl finhackad spenat och låt soppan bli varm.

Smakvariant 3: Med kycklingbuljong. Servera med bitar av stekt bacon och hackad persilja.

Gör så här

1
Skala potatis, morot och lök. Hacka lök och purjolök och skär morot och potatis i bitar.

2
Bryn löken i smör eller olja i en soppkastrull. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med i någon minut.

3
Smula i buljongtärningar och häll i vatten. Låt grönsakerna koka mjuka i cirka 15 minuter.

4
Mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och mixa lite till. Soppan ska vara krämig. Smaka av med salt och peppar. Nu har du en grundsoppa.

5
Välj någon av de tre smak-varianterna till serveringen. Ett gott surdegsbröd eller knäckebröd med smör och ost smakar gott till.


Kommentar:
Tips! Du kan självklart hitta på egna smakvarianter av dina favoritråvaror eller av det du råkar ha hemma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top