Du behöver
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl linfrö
- 1 dl russin (eller aprikoser i små bitar)
- 1 dl vetekross
- 1 dl rågkross
- 1 dl grovt rågmjöl
- 2 msk kummin
- 1 msk salt
- 4 dl vatten kokhett
Dag 2
50 g jäst
3 dl Ljummet vatten
11 dl vetemjöl
Gör så här
1
Blanda solrosfrö, linfrö, russin, vetekross, rågkross, rågmjöl, kummin och salt. Häll det kokande vattnet över. Täck med ett lock eller med plast och låt stå över natten, eller i minst 5 timmar i rumstemperatur.
2
Nästa dag: Smula jästen och blanda med ljummet vatten. Rör tills jästen löser sig. Blanda jästvattnet med degen från dag 1. Tillsätt 11 dl vetemjöl och blanda i en hushållsassistent till en kladdig deg. Låt jäsa 1 timme.
3
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Dela degen i två delar och “fös ihop” (knåda inte i onödan) till två limpor på bakplåtspapper eller lägg i två papprade brödformar. Låt jäsa 20 minuter.
6
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Om du använder bakformar så lägg till 15 minuters gräddningstid
7
(brödets innertemperatur ska vara cirka 99 grader).
8
Låt limporna svalna innan de skärs upp. Brödet går bra att frysa.
Tid: 2 timmar + tid att stå över natten
Det här är ett läsarrecept inskickat av Carina Nyberg i Göteborg, provlagat av Icakuriren.
Så här tyckte Malin Ottosson på matredaktionen om receptet:
“Att skålla frön och kross i hett vatten är ett bra sätt att göra ett riktigt fiberrikt och grovt bröd saftigt. Det här mättande och goda brödet är perfekt att ha i frysen och ta fram till frukost.”