Hallon- och valnötstårta med vispgrädde

Du behöver Bottnar 4 st ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Fyllning och garnering 7.5 dl vispgrädde 2...

Tillagningstid: 80 minuter
12 portioner

Du behöver

Bottnar

4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning och garnering

7.5 dl vispgrädde
2 dl valnötter
250 g mandelmassa
4.5 dl färska hallon
1 tsk vaniljsocker

Garnering på toppen

1 dl färska hallon
3 dl florsocker 100 g hackade valnötter

Gör så här

1
Bottnar

2
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Häll i väl smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

3
Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter tills den känns torr, prova med en sticka. Stjälp upp och låt svalna.

4
Fyllning

5
Vispa 5 dl av grädden. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan grovt och blanda med grädden. Vänd ner hallon, vaniljsocker och nötter i grädden.

6
Dela tårtan i tre bottnar. Lägg en botten på ett tårtfat och bred ut hälften av fyllningen. Lägg på en botten till och bred ut resten av fyllningen. Täck med den tredje tårtbotten. Dekorering

7
Vispa resten av grädden. Passera 1 dl hallon genom en sil och blanda purén med florsockret till lagom glasyrkonsistens.

8
Bred glasyren ovanpå tårtan och låt den stelna i kylen i cirka 30 minuter. Bred ett lager grädde runt tårtans kanter men spara också grädde till den spritsade kanten.

9
Tryck försiktigt på hackade valnötter på tårtans kanter.

10
Spritsa till sist en gräddrand i skarven mellan nötkanten och hallonglasyren.


Kommentar:
Barbro Johansson i Smedjebacken, har skickat in receptet på tårtan till Icakurirens stora sommartårttävling 2012.
Tid: 1 timme och 20 minuter + tid att svalna

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top