Halstrad lax med senapsdillkräm

Du behöver 500 g laxfilé skinn- och benfri 2 msk salt 2 msk socker 1 st citron Senaps- och dillkräm: 2 dl smetana eller creme...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g laxfilé skinn- och benfri
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 st citron

Senaps- och dillkräm:

2 dl smetana eller creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 dl hackad dill
salt svartpeppar

Citrondressad potatis- och bönsallad:

0.5 kg fast potatis
125 g haricots verts
2 dl sojabönor frysta
2 msk olivolja god

Gör så här

1
Skär laxen i fyra bitar.

2
Tvätta citronen och riv skalet fint (citronsaften ska användas i dressingen nedan). Blanda skalet med salt och socker och gnid in laxbitarna med blandningen. Låt stå och grava i 30 minuter i rumstemperatur. Vänd laxbitarna när halva tiden gått.

3
Rör samman smetana, dijonsenap och dill till krämen, smaka av med salt och peppar och ställ svalt.

4
Skrubba potatisen och koka den försiktigt tills den är precis klar. Låt ånga av ordentligt.

5
Koka upp lättsaltat vatten, lägg i haricots verts och låt dem sjuda i 2 minuter. Ta av kastrullen från värmen, häll i sojabönorna och låt stå i några minuter. Låt rinna av. Pressa saften ur citronen, vispa ihop den med olivoljan och smaka av med salt och svartpeppar.

6
Skär den ljumma potatisen i stora bitar och blanda dem och bönorna med dressingen.

7
Skölj laxbitarna hastigt och torka sedan av dem.

8
Halstra laxbitarna i het torr panna, cirka 1 minut per sida. Servera dem med potatissalladen och krämen.


Kommentar:
Att grava laxen innan du halstrar den ger en smak av sommar som förstärks med potatissallad och en kall, krämig sås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top