Du behöver
- Sej:
- 10 dl vatten
- 1 dl salt
- 600 g sej, skinn- och benfri
- 1 msk skirat smör
- 2 tsk honung
- flingsalt
- Blåmusslor:
- 1/2 nät blåmusslor
- 1 msk olivolja
- 1 schalottenlök, skalad och skivad
- 1 klyfta vitlök, skalad och krossad
- 1 dl vitt vin
- Morot:
- 4 morötter
- 2 tsk olja
- 1 msk smör
- 5 timjankvistar
- 2 torkade eller färska chilifrukter (spansk peppar)
- 1 klyfta vitlök, krossad
- 1–2 tsk färskpressad citronsaft
- Garnityr:
- 100 g rå chorizo
- lite olja till stekning
- 8 champinjoner
- 2 msk persilja, hackad
Gör så här
1
Sej: Vispa vatten och salt så att det löser sig. Lägg i sejen och låt rimma i 30 minuter. Detta kan gärna göras dagen innan, eller flera timmar före middagen. Rimningen blir jämnare om den får ligga längre.
2
Värm ugnen till 100 grader varmluft eller 125 grader
3
vanlig ugn.
4
Ta upp fisken ur rimlagen, dela den i 4 bitar. Torka av den med hushållspapper.
5
Pensla en sida på varje fiskbit med smör och honung. Stek sedan fisken på den penslade sidan i en het panna så att ytan blir karamelliserad. Lägg upp fisken på en plåt, och baka färdigt i ugnen tills den blir cirka 40 grader i innertemperatur. Salta med flingsalt.
6
Blåmusslor: Koka musslorna enligt grundreceptet. Håll varmt.
7
Morot Bryn de hela morötterna runtom i olja i en stekpanna. Tillsätt smör, timjan, hel chili och vitlök. Stek på svag värme i cirka 20–30 minuter, vänd morötterna då och då så att de blir långsamt tillagade. Lägg på ett lock av smörpapper. Tillaga tills moroten är mjuk i mitten när du sticker i den med kniv. Dela några av morötterna på längden, och några i stubbar. Salta och krydda med citronsaft.
8
Garnityr: Stek chorizon i stekpanna tills den är genomstekt. Skär den i mindre bitar. Skiva champinjonerna i tunna skivor med vass kniv eller mandolin.
9
Servering: Lägg fisken i botten på ett serveringsfat. Toppa med morötter, blåmusslor och chorizo. Ringla över stekoljan från chorizon. Toppa med tunnskivad svamp och hackad persilja.