Halstrad sej med chorizo

Du behöver Sej: 10 dl vatten 1 dl salt 600 g sej, skinn- och benfri 1 msk skirat smör 2 tsk honung flingsalt Blåmusslor: 1/2...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Sej:
  • 10 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 600 g sej, skinn- och benfri
  • 1 msk skirat smör
  • 2 tsk honung
  • flingsalt
  • Blåmusslor:
  • 1/2 nät blåmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, skalad och skivad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och krossad
  • 1 dl vitt vin
  • Morot:
  • 4 morötter
  • 2 tsk olja
  • 1 msk smör
  • 5 timjankvistar
  • 2 torkade eller färska chilifrukter (spansk peppar)
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1–2 tsk färskpressad citronsaft
  • Garnityr:
  • 100 g rå chorizo
  • lite olja till stekning
  • 8 champinjoner
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

1
Sej: Vispa vatten och salt så att det löser sig. Lägg i sejen och låt rimma i 30 minuter. Detta kan gärna göras dagen innan, eller flera timmar före middagen. Rimningen blir jämnare om den får ligga längre.

2
Värm ugnen till 100 grader varmluft eller 125 grader

3
vanlig ugn.

4
Ta upp fisken ur rimlagen, dela den i 4 bitar. Torka av den med hushållspapper.

5
Pensla en sida på varje fiskbit med smör och honung. Stek sedan fisken på den penslade sidan i en het panna så att ytan blir karamelliserad. Lägg upp fisken på en plåt, och baka färdigt i ugnen tills den blir cirka 40 grader i innertemperatur. Salta med flingsalt.

6
Blåmusslor: Koka musslorna enligt grundreceptet. Håll varmt.

7
Morot Bryn de hela morötterna runtom i olja i en stekpanna. Tillsätt smör, timjan, hel chili och vitlök. Stek på svag värme i cirka 20–30 minuter, vänd morötterna då och då så att de blir långsamt tillagade. Lägg på ett lock av smörpapper. Tillaga tills moroten är mjuk i mitten när du sticker i den med kniv. Dela några av morötterna på längden, och några i stubbar. Salta och krydda med citronsaft.

8
Garnityr: Stek chorizon i stekpanna tills den är genomstekt. Skär den i mindre bitar. Skiva champinjonerna i tunna skivor med vass kniv eller mandolin.

9
Servering: Lägg fisken i botten på ett serveringsfat. Toppa med morötter, blåmusslor och chorizo. Ringla över stekoljan från chorizon. Toppa med tunnskivad svamp och hackad persilja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top