Du behöver
- 1 1/2 dl (100 g)hasselnötskärnor
- 2 1/4 dl (135 g) vetemjöl
- 1 dl mörkbrunt muscovadosocker
- 1 msk kakaopulver
- 1 1/2 tsk (espresso)kaffepulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g smör, kallt
- 1 äggula
- Garnering:
- halva hasselnötskärnor
Gör så här
1
Mal nötkärnorna på mandelkvarn, det duger inte att sönderdela dem i mixer. Montera kniven i matberedaren och lägg i malda nötter, vetemjöl, socker, kakao, kaffepulver och vaniljsocker. Skär smöret i bitar och lägg i. Blanda på medelhastighet till en grynig massa.
2
Arbeta in äggulan, sluta när degen “samlat sig”.
3
4
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den lätt för hand. Forma två rullar, cirka 3 centimeter i diameter. Slå in dem i plastfolie och lägg dem i kylskåpet minst ett par timmar eller till nästa dag.
5
Skär tunna skivor och lägg dem på pappersklädd plåt. Halvera hasselnötskärnor och tryck ner en halva mitt i varje kaka.
6
7
Kakorna ska gräddas mitt i ugnen i cirka 16 minuter. Kontrollera när de börjar bli mörkare bruna utmed kanten.