Helstekt oxfilé med baconsmör och potatiskaka

Du behöver 175 g smör 0.5 kruka färsk timjan 2 kg matpotatis fast 500 g rotselleri 2.5 tsk flingsalt 0.5 tsk svartpeppar nymalen 100 g...

Tillagningstid: 120 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 175 g smör
  • 0.5 kruka färsk timjan
  • 2 kg matpotatis fast
  • 500 g rotselleri
  • 2.5 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar nymalen
  • 100 g bacontärningar knaperstekta
  • 2 st lime det yttersta skalet rivet
  • 1 st röd chilifrukt finhackad
  • 1 dl gräslök finklippt
  • 0.5 msk flingsalt
  • 200 g smör mjukt
  • 1.5 kg oxfilé putsad
  • 75 g smält smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.75 tsk svartpeppar finstött

Gör så här

1
Potatiskakan:

2
Smält smöret på låg värme. Ta reda på det klara gula fettet, slå bort bottensatsen. Pensla en 2-liters brödform med lite av smöret. Klä med bakplåtspapper, pensla insidan. Hacka timjanen, men spar några stjälkar till garnering.

3
Skala potatis och selleri, skiva tunt, gärna i matberedare. Lägg skivorna snyggt i formens botten. Häll på skirat smör, ett par nypor salt, lite peppar. Strö på örter och lägg på ett nytt tunt lager potatis. Fortsätt varva potatis och selleri, med smör, salt, peppar och timjan.

4
Grädda i 225 grader varm ugn cirka 1 timme. Känn med tandpetare, den ska vara mjuk rakt igenom. Ställ en likadan brödform ovanpå potatiskakan i formen. Fyll övre formen med något tungt, som bestick. Låt kallna, ställ i kylen över natt, fortfarande med tyngd på.

5
Hetta upp ugnen till 250 graders grillvärme. Stjälp upp kakan på skärbräda. Skär åtta breda skivor med vass kniv. Pensla med lite mera smält smör och grilla till fin färg och värme, cirka 15 minuter.

6
Blanda ingredienserna till kryddsmöret.Spara hälften av gräslöken. Rulla in smöret i plastfolie. Rulla i resten av gräslöken före skivning.

7

8
Oxfilén:

9
Värm ugnen till 175 grader. Pensla kött och en ugnsform med smör. Salta och peppra filén och lägg i formen. Sätt in i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader för rosa (använd stektermometer), det tar 30–40 minuter. Ta ut och svep i aluminiumfolie och sedan i rena frottéhanddukar. Låt vila minst 30 minuter före uppskivning. Servera hela kokta miniromanesco eller miniblomkål till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top