Hjördis tekakor med havregryn

Du behöver 1.5 dl havregryn 5 dl mjölk 100 g smör 0.5 dl strösocker 0.5 tsk salt 1 pkt jäst (50 g) 12 dl vetemjöl...

Tillagningstid: 90 minuter
16 portioner

Du behöver

  • 1.5 dl havregryn
  • 5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 12 dl vetemjöl + till utbakning

Gör så här

1
Koka havregryn i 2 1/2 deciliter mjölk till en lös gröt. Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält. Rör ner socker och salt. Smula jästen i matberedaren. Tillsätt 2 1/2 deciliter knappt ljummen mjölk och rör om tills jästen löst sig. Blanda i gröten och arbeta in mjölet. Knåda ihop, mjöla och låt jäsa övertäckt i bunke 30–40 minuter. Kavla ut till en platta, 1 centimeter tjock. Ta ut runda kakor, cirka

2
9 centimeter i diameter. Nagga och lägg på papprad plåt. Jäs under bakduk 10 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 7–8 minuter tills de fått fin färg. Låt dem kallna på galler.


Kommentar:
Läsarrecept av Hjördis Blixt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top