Honungskaka med portvin

Du behöver 4 ägg 2 1/2 dl strösocker 1 1/4 dl honung 1 tsk bakpulver 240 g (4 dl) vetemjöl 1/2 dl portvin eller punsch...

Tillagningstid: 90 minuter
30 portioner

Du behöver

  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/4 dl honung
  • 1 tsk bakpulver
  • 240 g (4 dl) vetemjöl
  • 1/2 dl portvin eller punsch

Gör så här

1
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Ljumma honungen en aning så att den blir trögflytande innan den vispas ner i äggpöset.

2

3
Blanda bakpulvret i vetemjölet och sikta ner det i smeten. Vänd in mjöl och punsch/portvin i smeten med långa tag med slickepotten tills smeten är väl blandad.

4

5
Klä en liten långpanna, cirka 22 x 22 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den med slickepott. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i knappt 175 grader 45–50 minuter. Prova med en sticka. Låt kakan svalna lite i formen innan den får kallna helt på galler.

6

7
Före servering kan kakan garneras med honungsglasyr som görs av 2 dl florsocker och 1/2 msk honung som rörs ut med 1/2 msk hett vatten och 1 tsk citronsaft.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top