Inkokta, grillade päron med rödvinbärskesella

Du behöver Päron 2 stora eller 4 små Conference­päron, skalade 1 citron 2 dl vitt vin 3 dl vatten 1 1/2 dl strösocker 1 vaniljstång,...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Päron
  • 2 stora eller 4 små Conference­päron, skalade
  • 1 citron
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 röd chili, hackad
  • Rödvinbärskesella
  • 125 g röda vinbär, spara några bär till garnering
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl kesella, 10%
  • Garnering
  • 1/2 dl pistagenötter, rostade och grovhackade
  • 2 msk färsk oregano, plockade blad

Gör så här

1
Päron Skala citronen tunt med potatisskalare och pressa den. Koka upp skal- och citronsaft, vitt vin, vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön.

2
Lägg i päronen och sjud under lock i cirka 15 minuter tills päronen nästan är mjuka. Sila av º av lagen i en kastrull och låt päronen svalna i den resterande 1/4, ställ kallt. Tillsätt chili i lagen och koka ner utan lock i 12–15 minuter, tills det blir en gyllene karamell.

3
Halvera päronen och kärna ur dem. Grilla dem (i grillpanna) eller stek dem hastigt så att de får grillränder eller en lätt stekyta.

4
Rödvinbärskesella Mosa bär och socker försiktigt i en bunke. Tillsätt kesellan och blanda till en kräm. Lägg rödvinbärskesella i mitten av en djup tallrik. Lägg på päronhalvor och ringla över lite chilikaramell. Garnera med pistagenötter och färska oreganoblad.


Kommentar:
Recept från mästerkocken Louise Johansson. Tips! Kesella är lätt att komplettera desserter med, testa även att smaksätta med till exempel mynta, citronmeliss, flädersaft, andra bär eller saffran.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top