Du behöver
- Päron
- 2 stora eller 4 små Conferencepäron, skalade
- 1 citron
- 2 dl vitt vin
- 3 dl vatten
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 vaniljstång, delad och urskrapad
- 1 röd chili, hackad
- Rödvinbärskesella
- 125 g röda vinbär, spara några bär till garnering
- 2 msk strösocker
- 2 dl kesella, 10%
- Garnering
- 1/2 dl pistagenötter, rostade och grovhackade
- 2 msk färsk oregano, plockade blad
Gör så här
1
Päron Skala citronen tunt med potatisskalare och pressa den. Koka upp skal- och citronsaft, vitt vin, vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön.
2
Lägg i päronen och sjud under lock i cirka 15 minuter tills päronen nästan är mjuka. Sila av º av lagen i en kastrull och låt päronen svalna i den resterande 1/4, ställ kallt. Tillsätt chili i lagen och koka ner utan lock i 12–15 minuter, tills det blir en gyllene karamell.
3
Halvera päronen och kärna ur dem. Grilla dem (i grillpanna) eller stek dem hastigt så att de får grillränder eller en lätt stekyta.
4
Rödvinbärskesella Mosa bär och socker försiktigt i en bunke. Tillsätt kesellan och blanda till en kräm. Lägg rödvinbärskesella i mitten av en djup tallrik. Lägg på päronhalvor och ringla över lite chilikaramell. Garnera med pistagenötter och färska oreganoblad.
Recept från mästerkocken Louise Johansson. Tips! Kesella är lätt att komplettera desserter med, testa även att smaksätta med till exempel mynta, citronmeliss, flädersaft, andra bär eller saffran.