Italiensk äppelkaka, Torta di mele

Du behöver 300 g vetemjöl (5 dl) 150 g strösocker (1,6 dl) 1 tsk bakpulver 0.5 tsk salt 120 g smör kallt i bitar 1...

Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 300 g vetemjöl (5 dl)
  • 150 g strösocker (1,6 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 120 g smör kallt i bitar
  • 1 st ägg + 1 äggula

Fyllning:

5 st äpplen t ex Gravensteiner
1 st apelsin saft av
1 st citron saft av
2 msk strösocker

Gör så här

1
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i matberedaren med plastkniven monterad. Lägg i smör och smula dem i mjölblandningen. Blanda in ägg och äggula och snurra tills ingredienserna går ihop till en deg. Knåda ihop degen för hand. Täck med plast och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

2
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på apelsinsaft, citronsaft och socker. Koka upp och sjud tills vätskan nästan kokat in och äpplena blivit ett mos med bitar i. Låt kallna.

3
Klipp till bakplåtspapper som täcker botten på en rund pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Ta två tredjedelar av degen. Kavla till en platta, cirka 30 centimeter i diameter, på mjölat bakbord. Rulla upp degen på kaveln och rulla av den ner i formen.Täck botten och kant. Bred ut fyllningen på bottnen. Kavla ut resten av degen till ett lock, lägg över fyllningen och tryck fast mot degbottnen utmed kanten. Snitta ett kryss mitt i deglocket så att ångan slipper ut. Sätt formen i kylskåp cirka 30 minuter.

4
Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 175 grader 35–40 minuter tills ytan fått gyllene färg. Ta ut och låt kallna. Dofta florsocker över, garnera med citronmelissblad och servera med ricottakräm.


Kommentar:
Tid 1 timme + 1 timme vilotid

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top