Italienska klenäter med kanelsmak

Du behöver 2 dl vitt vin halvsött 500 g vetemjöl äggula 0.75 dl olivolja 0.75 dl råströsocker 1 nypa salt 1 dl strösocker 2 msk...

Tillagningstid: 60 minuter
48 portioner

Du behöver

  • 2 dl vitt vin halvsött
  • 500 g vetemjöl
  • äggula
  • 0.75 dl olivolja
  • 0.75 dl råströsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 1 l olja neutral för fritering

Gör så här

1
Ljumma vinet till cirka 40 grader. Blanda mjöl, ägg, olivolja, råsocker och salt med elvispens degkrokar i en rejäl bunke. Tillsätt vinet lite i taget och arbeta degen smidig, först med maskinen, sedan med kraftfull handknådning. Låt degen vila inlindad i plastfolie någon timme.

2

3
Blanda vitt socker och kanel i djup tallrik. Lägg tre lager kökspapper på en flat tallrik. Häll olja i fritös eller tjockbottnad kastrull med lös hushållstermometer, hetta upp till 190 grader.

4

5
Dela degen i fyra bitar, kavla varje till en smal remsa cirka 2 mm tjock och drygt 10 cm bred. En pastamaskin är perfekt att kavla med! Sporra långsidorna av degen krusig och tvärsporra sedan 3 cm breda bitar längs hela degen. Sporra också en 4 cm skåra på längden mitt på varje degbit. Vräng ena degänden genom skåran och dra ut på andra sidan.

6

7
Fritera 7–8 kakor i taget ett par minuter, vänd och låt andra sidan få lika lång tid. Ta upp med hålslev och låt rinna av på kökspapper ett par minuter innan kakorna vänds i kanelsockret. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top