Du behöver
- 2 dl vitt vin halvsött
- 500 g vetemjöl
- äggula
- 0.75 dl olivolja
- 0.75 dl råströsocker
- 1 nypa salt
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
- 1 l olja neutral för fritering
Gör så här
1
Ljumma vinet till cirka 40 grader. Blanda mjöl, ägg, olivolja, råsocker och salt med elvispens degkrokar i en rejäl bunke. Tillsätt vinet lite i taget och arbeta degen smidig, först med maskinen, sedan med kraftfull handknådning. Låt degen vila inlindad i plastfolie någon timme.
2
3
Blanda vitt socker och kanel i djup tallrik. Lägg tre lager kökspapper på en flat tallrik. Häll olja i fritös eller tjockbottnad kastrull med lös hushållstermometer, hetta upp till 190 grader.
4
5
Dela degen i fyra bitar, kavla varje till en smal remsa cirka 2 mm tjock och drygt 10 cm bred. En pastamaskin är perfekt att kavla med! Sporra långsidorna av degen krusig och tvärsporra sedan 3 cm breda bitar längs hela degen. Sporra också en 4 cm skåra på längden mitt på varje degbit. Vräng ena degänden genom skåran och dra ut på andra sidan.
6
7
Fritera 7–8 kakor i taget ett par minuter, vänd och låt andra sidan få lika lång tid. Ta upp med hålslev och låt rinna av på kökspapper ett par minuter innan kakorna vänds i kanelsockret. Kan frysas.