Jitterbuggare med mörk choklad

Du behöver Mördeg 200 g smör kallt 5 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 st äggulor Maräng 2 st äggvitor 1 dl...


30 portioner

Du behöver

Mördeg

200 g smör kallt
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 st äggulor

Maräng

2 st äggvitor
1 dl strösocker
50 g mörk choklad

Gör så här

1
Dela smöret i mindre bitar och nyp samman med mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna och arbeta samman till en deg. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.

2
Kavla ut degen till en 4 millimeter tjock platta, cirka 20 x 30 centimeter, på mjölat smörpapper. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt lite socker i taget medan du fortsätter att vispa. Bred marängsmeten över degen och strö över den grovt rivna eller finhackade chokladen. Rulla försiktigt samman från långsidan. Lägg rullen på en skärbräda och låt stå i frysen i ½ timme.

3
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i centimeterstora bitar och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.

4
Grädda kakorna de första 5 minuterna i 200 grader, sänk sedan temperaturen till 150 grader och efter ytterligare 5 minuter till 125 grader.

5
Låt till sist kakorna gräddas i 125 grader i 15–20 minuter. De ska bara bli lite lätt gyllene i kanterna.


Kommentar:
Tid 1 timme 15 minuter + vilotid. Det blir mellan 23-30 kakor beroende på hur stora du gör jitterbuggarna. Vi bjuder på fem fikavänliga recept ur boken ”Sju sorters sommarkakor”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top