Jordärtskockssoppa med friterat vaktelägg

Du behöver 300 g jordärtskockor skalade 4 st schalottenlökar 50 g smör 1 dl vitt vin ej ekfatslagrat 4 dl hönsbuljong 1 st lagerblad 1...


4 portioner

Du behöver

  • 300 g jordärtskockor skalade
  • 4 st schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin ej ekfatslagrat
  • 4 dl hönsbuljong
  • 1 st lagerblad
  • 1 st timjan liten knippa färsk
  • 2 dl vispgrädde
  • salt vitpeppar från kvarn

Garnering:

lax ca 150 g kallrökt i bit
gruyère
1 st gräslök finskuren
0.5 dl olivolja extra virgin
4 tsk löjrom
dill

Fyra stycken friterade vaktelägg:

4 st vaktelägg
1 dl ättikssprit
1 l kokande vatten
mjöl till panering
ägg till panering
ströbröd till paneringen

Gör så här

1
Soppa:

2
Skär jordärtskockorna och lökarna i mindre bitar. Fräs lökarna i smör i en vid traktörpanna utan att de får färg, cirka 5 minuter. Fräs med jordärtskockorna ytterligare 3 minuter. Häll på vinet. Koka tills hälften av vätskan återstår.

3
Tillsätt buljong, lagerblad och timjan. Sjud soppan 30 minuter.

4
Lyft ur lagerblad och timjan. Mixa soppan slät.

5
Koka samtidigt ner grädden till hälften i en annan kastrull. Ställ åt sidan.

6
Smaka av soppan med salt, peppar och grädden.

7

8
Garnering:

9
Skär lax och ost i små tärningar. Blanda och tillsätt gräslöken. Lägg en topp av garneringen mitt i varje sopptallrik. Droppa olivolja över. Krön toppen med löjrom som en bädd för vaktelägget och dillstråna.

10
Skumma upp soppan med hjälp av en stavmixer och häll soppan i tallrikarna.

11

12
Friterade vaktelägg:

13
Knäck äggen försiktigt ner i ättikan.

14
Vispa det kokande vattnet runt och runt så att det uppstår en virvel.

15
Häll äggen i vattnet försiktigt så att de åker runt i virveln.

16
Låt äggen ligga i 3 minuter, lyft ur dem och låt svalna på kökspapper.

17
Panera äggen i mjöl, därefter i ägg och rulla slutligen i ströbröd. Fritera dem i 180-gradig varm olja cirka 1 minut. Låt droppa av på kökspapper.

18
Sätt äggen ovanpå löjrommen mitt i soppan.


Kommentar:
Receptet är komponerat av Andreas Nylén, årets köttkock 2004 och köksmästare på konferenshotellet Skebo herrgård i Skebo i Roslagen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top