Jordgubbstårta med flädermousse

Du behöver 4 st ägg 1 dl strösocker 1.5 dl vetemjöl 0.5 tsk bakpulver 4 st gelatinblad 3 dl gräddfil 1 dl flädersaft outspädd 2...

Tillagningstid: 90 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 4 st gelatinblad
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl flädersaft outspädd
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk hallonlikör kirsch eller liknande likör att fukta bottnarna med
  • 500 g jordgubbar färska
  • florsocker ätliga blommor till dekor, till exempel syrener och nyponrosor

Gör så här

1
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en rund form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Smörj inte kanten, se tips!

2
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp.

3
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten och vispa ihop med handvisp. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Kontrollera gärna med en sticka att kakan är helt genomgräddad. Låt svalna helt.

4
Lossa kakan ur formen genom att föra en smal kniv längs insidan av formen. Dela kakan i två bottnar.

5
Flädermousse: Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mät upp gräddfilen i en bunke.

6
Blanda flädersaften i en liten kastrull tillsammans med sockret. Hetta upp. Dra kastrullen från plattan när saften börjar ryka, skaka vattnet från gelatinbladen och vispa ner dem.

7
Vispa ner den varma saften i gräddfilen. Ställ i kylen att stelna cirka 45–60 minuter. Vispa med jämna mellanrum och kontrollera konsistensen. Blandningen ska bli tjock och krämig som turkisk yoghurt, och det är viktigt att den inte är för lös och rinnig eller för tjock och dallrig. Förbered under tiden de övriga momenten i monteringen.

8
Vispa grädden fluffig och fast när gräddfilen nästan är lagom tjock. När gräddfilen har fått bra konsistens vänder du ner grädden i den och blandar försiktigt.

9
Montering: Ställ kakformens kant på en bricka eller skärbräda. Klä insidan av formens kant med en lång remsa av bakplåtspapper.

10
Vill du slippa flytta den färdiga tårtan kan du montera den direkt på ett tårtfat. Lägg den ena tårtbotten inuti kanten och fukta den med likören. Fukta även den andra tårtbotten.

11
Snoppa jordgubbarna och dela dem på mitten. Placera jordgubbarna tätt längs formens kant med snittytan mot bakplåtspappret. Strö resten av jordgubbarna över botten.

12
Spritsa flädermoussen mellan varje jordgubbe. Fortsätt spritsa över hela tårtan. Lägg den andra botten ovanpå. Ställ tårtan i kylen för att stelna, minst 4 timmar, men gärna över natten.

13
Ta ut tårtan ur kylen och flytta över den till ett fat. Ta bort formen och bakplåtspappret. Pudra över florsocker och dekorera eventuellt med färska, ätliga blommor.


Kommentar:
Tips! För att lyckas med tårtan är det bäst att inte smörja formens kant när du bakar den. Smörjer du kanten lossnar kakan från den och krymper ihop lite. Då passar kakan inte längre formen när du ska montera den. Låter du däremot bli att smörja kanten fastnar kakan och blir jämn och fin. När den har svalnat skär du loss den från kanten med en kniv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top