Kaka med jordgubbar

Du behöver 4 st ägg 1.5 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Fyllning: 1.5 l jordgubbar färska 1.5 l fruktjuice eller lag från...


4 portioner

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

1.5 l jordgubbar färska
1.5 l fruktjuice eller lag från konserverad frukt
7.5 dl vispgrädde

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller bröa en rund kakform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

2
Vispa äggen med sockret till ett fast äggpös, 4–5 minuter med elvisp. Sikta ner mjölet tillsammans med bakpulvret i pöset och vänd in det med en slickepott. (Vispa inte!) Fyll smeten i formen.

3

4
Sätt in kakan på galler på nedre falsen i ugnen och grädda 30–35 minuter. Prova med en sticka att den är färdig.

5
Ta ut kakan och låt den stå några minuter i formen innan den stjälps upp på galler och får kallna.

6

7
Fyllning: Skölj bären, skaka dem torra i en kökshandduk. Snoppa bären och halvera dem.

8
Dela tårtbottnen i två eller tre lager. Stänk varje lager på ena sidan med juice eller fruktlag.

9
Vispa grädden till fast skum.

10

11
Montering: Lägg en tårtbotten på ett kakfat. Stick in remsor av smörgåspapper som går att dra bort sedan tårtan är färdigmonterad, så att fatet hålls rent. Klicka 1/3 av grädden på bottnen och bred ut med slickepott eller stekspade. Lägg på 1/3 av jordgubbarna. Täck med nästa lager och upprepa samma procedur med grädde och bär tills alla tre lager ligger ovanpå varandra.

12

13
Garnera med en friskt grön myntakvist eller citronmeliss på toppen. Tårtan mår bra av att monteras några timmar före servering, låt den stå i kylskåpet tills serveringsdags.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top