Du behöver
- 75 g smör rumstempererat
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl riven ost lagrad
- 3 msk vatten eller filmjölk
- 200 g färskost av philadelphiatyp
- 1 dl vispgrädde
- 0.5 st gul lök finhackad
- 1 st knippa dill
- 200 g räkor + extra räkor till dekoration
- salt och peppar
- 1.5 msk whisky eller konjak
Gör så här
1
Blanda smör, mjöl och ost, gärna i matberedare. Tillsätt vatten eller filmjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en form 24 cm i diameter. Sätt remsor av aluminiumfolie längs kanterna för att hålla dem uppe. Förgrädda i 15 minuter och låt sedan svalna helt.
2
Vispa grädden lätt och rör ihop den med färskosten Hacka räkorna och finhacka lök och dill. Blanda med oströran. Smaka av med salt, peppar och konjak och bred ut smeten i pajskalet. Ställ kallt i minst 30 minuter, gärna längre.
3
Dekorera med räkor strax före serveringen.
Det går att variera räkorna med rökt kött i strimlor.
Blanda då i 2–3 msk pepparrot i stället för dill i ostfyllningen och följ receptet.