Läsar-recept

Kall räkpaj med färskost

Du behöver 75 g smör rumstempererat 2 dl vetemjöl 2 dl riven ost lagrad 3 msk vatten eller filmjölk 200 g färskost av philadelphiatyp 1...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 75 g smör rumstempererat
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl riven ost lagrad
  • 3 msk vatten eller filmjölk
  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 dl vispgrädde
  • 0.5 st gul lök finhackad
  • 1 st knippa dill
  • 200 g räkor + extra räkor till dekoration
  • salt och peppar
  • 1.5 msk whisky eller konjak

Gör så här

1
Blanda smör, mjöl och ost, gärna i matberedare. Tillsätt vatten eller filmjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en form 24 cm i diameter. Sätt remsor av aluminiumfolie längs kanterna för att hålla dem uppe. Förgrädda i 15 minuter och låt sedan svalna helt.

2
Vispa grädden lätt och rör ihop den med färskosten Hacka räkorna och finhacka lök och dill. Blanda med oströran. Smaka av med salt, peppar och konjak och bred ut smeten i pajskalet. Ställ kallt i minst 30 minuter, gärna längre.

3
Dekorera med räkor strax före serveringen.


Kommentar:
Det går att variera räkorna med rökt kött i strimlor.
Blanda då i 2–3 msk pepparrot i stället för dill i ostfyllningen och följ receptet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top