Kalla sobanudlar med dippsås och thaibasilika

Du behöver 4 st ägg 2 dl vatten 0.5 dl japansk soja 2 msk mirin 1 msk risvinäger 1 msk socker 1 tsk salt 1...


4 portioner

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk dashi no moto
  • 800 g sobanudlar (gjorda av bovete, finns att köpa i asiatiska matvarubutiker)
  • 2 msk sesamolja
  • 4 st salladslökar strimlade
  • 2 st morötter strimlade
  • 100 g gari, picklad ingefära s k sushiingefära
  • 1 st mynta eller thaibasilika

Gör så här

1
1. Lägg försiktigt äggen i kokande vatten och låt koka i 8 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och dela på hälften.

2
2. Gör dippsåsen: Koka upp 2 dl vatten, sojasås, mirin, risvinäger, socker och salt. Sänk värmen och fortsätt koka 15 minuter. Dra av från värmen och tillsätt dashi no moto. Kyl ned.

3
3. Koka nudlarna. Sila av och spola med kallt?vatten. Låt vattnet rinna av. Blanda nudlarna med sesamolja.

4
4. Vid servering, lägg upp de rumstempererade nudlarna med ägg, salladslök, morot och gari. Garnera med thaibasilika eller mynta och servera dippsåsen vid sidan av.


Kommentar:
Sobanudlar är gjorda på bovete, som ju inte är ett spann- mål utan en ört, släkt med rabarber och ängssyra. Med en smakrik sås får den här rätten mig att i tanken förflyttas till de rustika borden på en krog i Naha, huvudstaden på Okinawa, en tropisk sommarkväll då luften är fuktig och kläderna klibbar mot huden. En svalkande Orion-öl från bryggeriet i Urasoe några mil norrut och min dröm tar över helt. Oj, nu höll nudlarna på att koka över. Häll på lite kallt vatten och koka upp igen.

Receptet kommer från boken “Den blå maten” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennert, Ordront förlag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top