Kalljäst baguette med rostad lök

Du behöver 15 g jäst 5 dl kallt vatten 0.5 st rostad lök (75 g) 0.5 tsk salt 675 g vetemjöl (cirka 11 dl) Gör...

Tillagningstid: 50 minuter
3 portioner

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 0.5 st rostad lök (75 g)
  • 0.5 tsk salt
  • 675 g vetemjöl (cirka 11 dl)

Gör så här

1
Smula jästen, lös den i vattnet, blanda i lök och salt. Tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet med en slev. Låt jäsa övertäckt i kylskåp över natten (8–10 timmar).

2
Sätt ugnen på 300 grader (eller 250 om din ugn inte går högre). Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma till längder. Vrid och dra ut till avlånga bröd. Knåda så lite som möjligt. Lägg på en oljad plåt eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

3
Grädda bröden i 8 minuter för att få en skorpa på utsidan. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytter-ligare 20 minuter.

4
Låt brödet svalna utan bakduk så att skorpan bevaras. Skär upp och servera med smör. Brödet är godast ny-bakat men går också bra att frysa. Det passar bra till buffé och till grillat. Löken kan bytas mot annan smaksättning, till exempel 1 msk torkad örtkrydda eller 2 dl smakrik riven ost.


Kommentar:
Receptet kommer från min mans danska kusin, hon heter Birgitte som jag. Det går snabbt att röra ihop och är jättegott, hälsar Birgitte Larsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top