Kallrökt lax med örtig blomkålspuré

Du behöver 1 st lök liten gul 2 st vitlök klyftor olivolja blomkålshuvud (ca 800 g) salt 150 g färsk spenat 1 st sparris bunt...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st lök liten gul
  • 2 st vitlök klyftor
  • olivolja
  • blomkålshuvud (ca 800 g)
  • salt
  • 150 g färsk spenat
  • 1 st sparris bunt
  • 1 dl hasselnötter
  • peppar
  • 0.5 st citron
  • 2 msk dill fint skuren
  • 2 msk gräslök fint skuren
  • 400 g lax kallrökt i skivor

Gör så här

1
Skala och finhacka lök och vitlök och stek den mjuk och glansig i lite olivolja utan att den tar färg.

2
Skär blomkålen i mindre buketter och lägg dem i kastrullen, häll på lättsaltat vatten så att det täcker och koka blomkålen mjuk.

3
Skölj och torka under tiden spenaten. Ansa sparrisen och halvera den på längden om den är grov.

4
Grovhacka hasselnötterna och rosta dem gyllene i en torr, het panna. Lägg dem i en skål och torka ur pannan.

5
Häll i olivolja och stek sparrisen tills den är mjuk med tuggmotstånd. I med spenaten och fräs en stund till, tills den precis mjuknar. Krydda med salt och peppar och pressa över lite citron.

6
Häll av vattnet från blomkålen, blanda ner löken och mixa slätt. Blanda ner örterna och smaka av med lite salt.

7
Lägg upp laxskivorna på tallrikar och servera med varm puré, sparris och spenat. Toppa med lite rostade hasselnötter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top