Kanelbullar på klassiskt vis

Du behöver 50 g jäst (gärna för söta degar) 150 g smör 5 dl mjölk 1 dl strösocker 1/2 tsk salt 14 dl vetemjöl (cirka...

Tillagningstid: 90 minuter
40 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst (gärna för söta degar)
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl (cirka 840 g)
  • Fyllning
  • 100–200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2–3 msk kanel
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Rör ned vätskan i jästen och rör tills den löser sig.

2
Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.

3
Arbeta degen i en matberedare eller assistent i 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

4
Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och kavla ut en del i taget till en rektangel, cirka 20 x 30 cm. Bred på smör och strö på socker och kanel över hela degplattan. Rulla ihop degen till en rulle och skär till tio bullar som ställs på bakplåtspapper på en plåt. Vik in degänden under bullen så den inte rullar upp sig. Den som vill ställer bullarna i bullpapper. Gör likadant med alla degbitarna. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåten i cirka 30 minuter.

5
Värm under tiden ugnen till 225 grader.

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

7
Grädda mitt i ugnen i 5–10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk. Bullarna är godast nybakade, men går också bra att frysa.

8
Tips! Den som gillar kardemumma kan tillsätta 2 tsk stött kardemumma i degen.


Kommentar:
Här är ett bra grundrecept på kanelbullar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top