Khobz – marockanskt bröd

Du behöver 100 g jäst (2 paket) 10 dl vatten fingervarmt 1 msk salt 1 msk socker 1 dl olivolja 20 dl vetemjöl 1 st...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 100 g jäst (2 paket)
  • 10 dl vatten fingervarmt
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl olivolja
  • 20 dl vetemjöl
  • 1 st ägg uppvispat
  • sesamfrön

Gör så här

1
Lös jästen i fingervarmt vatten tillsammans med salt, socker och olja i en stor bunke eller matberedare.

2
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under duk i 20–30 minuter.

3
Dela degen i fyra delar och rulla sedan varje del till en rund bulle som du plattar till. Placera på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 20 minuter.

4
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna.


Kommentar:
Det här brödet ersätter gaffeln vid det marockanska bordet. Brödet tillsammans med olivolja är heligt för en marockan. Det finns inget som är så gott som när du doppar khobz i såsen från en gryta.

Receptet kommer från “I köket med Markiz” (Norstedts).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top