Du behöver
- 100 g jäst (2 paket)
- 10 dl vatten fingervarmt
- 1 msk salt
- 1 msk socker
- 1 dl olivolja
- 20 dl vetemjöl
- 1 st ägg uppvispat
- sesamfrön
Gör så här
1
Lös jästen i fingervarmt vatten tillsammans med salt, socker och olja i en stor bunke eller matberedare.
2
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under duk i 20–30 minuter.
3
Dela degen i fyra delar och rulla sedan varje del till en rund bulle som du plattar till. Placera på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 20 minuter.
4
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Det här brödet ersätter gaffeln vid det marockanska bordet. Brödet tillsammans med olivolja är heligt för en marockan. Det finns inget som är så gott som när du doppar khobz i såsen från en gryta.
Receptet kommer från “I köket med Markiz” (Norstedts).