Du behöver
- 500 g kikärtor ätfärdiga
- 3 dl matvete (ca 210 g), kokt, eventuellt från burk
- 2 st vitlöksklyftor
- persiljestjälk
- 2 msk sesamolja
- 1 msk malen koriander
- 1 msk spiskummin malen
- chilifrukt (röd)
- 0.75 tsk salt
- 1 st ägg
- 75 g rucolasallad
- 2 st apelsiner blonda
- 100 g getost
- valnötskärnor en näve
- 1 dl olivolja
- persiljeblad
- 0.5 tsk salt
- svartpeppar
Gör så här
1
Skölj kikärterna, låt rinna av och lägg i bunke. Skölj matvetet, låt rinna av.
2
Grovdela skalad vitlök och örtstjälkar, lägg i kikärtsbunken tillsammans med olja, kryddor, urkärnad och grovdelad chili, salt och ägg. (Stav)mixa till jämn smet och vänd sen ner matvetet. Forma till 8 biffar och lägg dem i frysen 10 minuter.
3
Skölj salladen, fördela på tallrikar. Skär skalet av apelsinerna och skär loss fruktklyftorna mellan hinnorna med vass kniv. Dela osten i mindre bitar. Lägg upp på salladen och bryt nötkärnor över.
4
(Stav)mixa dressing av olja, persiljeblad, salt och peppar, servera i liten kanna bredvid.
5
Stek de kylda biffarna 3–4 minuter på varje sida i olja i varm, ej het, stekpanna, salta och peppra under tiden.