Du behöver
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 3.5 dl vetemjöl (210 g)
- 1 dl kakao (45 g)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1.5 dl vispgrädde
- 1.5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad gärna 70 %
- 75 g smör rumsvarmt
Gör så här
1
Klä botten av en form, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper.
2
Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
3
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna lite.
4
Fortsätt med glasyren. Blanda vispgrädde, socker, sirap och chokladen bruten i mindre bitar i en liten kastrull. Låt koka upp och sedan puttra sakta i några minuter. Dra kastrullen från värmen och blanda ner smöret.
5
Låt svalna lite och häll sedan glasyren över kakan i formen. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
6
Lossa kakan ur formen genom att skära med en kniv längs dess kant. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.