Klassiska semlor med krämig fyllning

Du behöver Deg: 50 g jäst 5 dl mjölk 1.5 dl strösocker 2 tsk kardemumma malen eller stött 0.5 tsk salt 840 g vetemjöl (14...

Tillagningstid: 45 minuter
26 portioner

Du behöver

Deg:

50 g jäst
5 dl mjölk
1.5 dl strösocker
2 tsk kardemumma malen eller stött
0.5 tsk salt
840 g vetemjöl (14 dl), 840 g
150 g smör rumsvarmt

Fyllning till hela satsen:

500 g mandelmassa
1.5 dl mjölk
7 dl vispgrädde

Fyllning till fyra semlor:

75 g mandelmassa
1.5 msk mjölk
1.5 dl vispgrädde
florsocker till pudring

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.

2
Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

3
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.

4
Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.

5
Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.

6
Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.


Kommentar:
Tillagningstiden är 45 minuter + tid för jäsning och gräddning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top