Stäng X
 













































































 
 
 

Annons:

 
Koka om frysta kräftor
Foto: Björn Tesch

Koka om frysta kräftor

 
Matlagningsvy

Recept från

 
 

Betyg (57)

Matskribent

 
 

Nyckelord

Ingredienser

6 portioner

Tillagningstid: 20 min.

  • 2 kg tinade kräftor
  • 2 1/2 liter vatten
  • 1 flaska (33 cl) lättöl
  • 100 g grovsalt
  • 2 sockerbitar
  • 1 msk dillfrö
  • 1 kg krondill, kronorna

Gör så här

  • Lägg kräftorna i en bunke. Koka upp vatten, öl, grovsalt, sockerbitar och dillfrö. Tillsätt hälften av dillkronorna och låt dem koka med 5 minuter. Ta bort och lägg i resten av krondillen. Slå den kokheta lagen över kräftorna. Ställ bunken i kallvatten för avkylning, sätt in kräftorna i kylen över natten.

Kommentarer

Recept: Per-Anders Bergqvist. Frysta kräftor kan ha minst sagt varierande kvalitet, men bara genom att lägga dem en ny lag så blir de mycket godare.

 

Kommentarer

 

# 01 Magsjuka?

Rent bakteriellt verkar det galet att slå kokhet lag på tinade kräftor och sedan låta det svalna av i en vattenbunke, speciellt om det ändå skall stå och dra i ett dygn. Kanske saltet har tillräcklig konserverande effekt men varför chansa? Det tar lång tid att få ner temperaturen innan kräftorna kan ställas in i kylskåp. Låt lagen svalna innan den slås över kräftorna i stället, själv brukar jag lägga i kräftorna halvtinade i halvvarm lag för att spara tid. Då kan jag sätta in kräftorna i kylen direkt.

2015-08-15, 17:31 | Jan-Olov Forslund

# 02 hmm kock

Till Bosse, om du vart kock i 30 år varför är du då här inne och letar recept, låter konstigt i mina öron.

2015-08-06, 13:57 | Mats

# 03 Tillägg...

Använd även de nedskurna (2 - 3 cm) stjälkarna i koket, det sitter väldigt mycket smak i dem och de går att sila bort innan serveringen.

2015-08-06, 05:12 | Bosse Å

# 04 Webbredaktören har fel!

Som kock sedan 30 år, kan jag bekräfta vad folk misstänker och vad webbredaktören förnekar - att 1 kg är alldeles för mycket. Men visst, ICA vill ju såklart sälja dill, och det kan jag förstå, men då får man vara lite smartare än så. ;-) Ett KNIPPE dillkronor (100 - 150 g) är den korrekta mängden, inget annat!

2015-08-06, 05:09 | Bosse Å

# 05 ps 1 kg krondill

gör ett räkneexempel: om en knippa krondill har dillkronor som väger låt oss säga 10 gram sammanlagt, då skulle det behövas dillkronor från 100 knippen dill!! Hur stor gryta skulle man då behöva ha för att koka upp detta? 2 liter vatten kan inte täcka en sådan mängd dillkronor. Det faller på sin egen orimlighet.

2014-08-24, 17:50 | Birgitta i Blekinge

# 06 1 kg krondill!!!

nej, det skall naturligtvis inte vara 1 kg dillkronor. Det säger sig självt, det blir ju enorma mängder. De flesta recept har 'en knippe dill' själv tar jag 3-4 knippen för jag gillar dillsmaken.

2014-08-24, 17:39 | Birgitta i Blekinge

# 07 Mängden dillkronor

Ett kilo krondill ger inte ett kilo dillkronor! Ni menar väl kronorna från ett kilo krondill vilket verkar mer rimligt. Kan man lägga i resten av dillen också när man kokar upp lagen och sedan tabort den?

2013-08-21, 12:03 | Pelle på ön

# 08 Mängden krondill

Ja, det låter mycket, men det stämmer faktiskt att det ska vara så mycket krondill. Det är därför kräftorna får en riktigt mättad dillsmak. Har man lite mindre mängd blir det inte riktigt lika mättad dillsmak, men smaken är som bekant olika.

2012-08-10, 14:07 | Susanna Hedengren, webbred Icakuriren

# 09 koka om frysta kräftor recept

Hej ! Receptet säger att bruka vid omkoket 1kg krondill ,"men detta kan väl inte vara möjligt " skulle mer säga att ska vara 1 hg eller ? Har jag fel ?

2012-08-09, 11:01 | Anders i Åkersberga

# 10 god enkel

super gott och enkelt . jag rekommenderar detta recept

2012-07-28, 16:18 | julia westerberg

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
 
 
 
 

Annons: