Kokt tunga med sherrysås

Du behöver 1 st nöttunga ca 1 kg, rimmad 1 st morot i bitar 1 st lök gul i klyftor 10 st kryddpepparkorn vit- och...


8 portioner

Du behöver

  • 1 st nöttunga ca 1 kg, rimmad
  • 1 st morot i bitar
  • 1 st lök gul i klyftor
  • 10 st kryddpepparkorn vit- och

Sås:

5 dl kalvbuljong (av fond eller tärning)
3 msk såsredning mörk
salt cayennepeppar
2.5 msk sherry torr

Gör så här

1
Skölj tungan noga i kallt vatten och lägg den trångt i kastrull. Häll på vatten så det täcker, koka upp och skumma av. Lägg i grönsaker och kryddor och koka på svag värme under lock cirka 2 1/2 timme, tills tungan är riktigt mör. (I tryckkokare tar det bara cirka 50 minuter.)

2
Spola av den färdigkokta tungan i kallt vatten, snitta ovansidan och dra av det knottriga skinnet. Lättast att få grepp med hushållspapper mellan nyporna. Låt tungan eventuellt kallna i spadet.

3
Sås: Koka upp buljongen och vispa i såsredning. Låt sjuda någon minut, smaka av med salt och försiktigt med peppar om så önskas, samt en slurk sherry.

4
Sås av enbart tungspad blir väldigt salt, högst 1 dl av kalvbuljongen kan ersättas med kokspad av rimmad tunga.

5
Servera tunga och sås med fräst svamp och mos av palsternacka: utgå från ett vanligt potatismosrecept, men använd skivade palsternackor i stället till ett klickigt, härligt mos.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top