Kolapaj toffifee och hasselnötter

Du behöver 1 st rulle kyld mördeg 1 dl hasselnötter 30 g nougat 30 g mörk choklad Fyllning 100 g smör 3 dl råsocker 2...

Tillagningstid: 50 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 1 st rulle kyld mördeg
  • 1 dl hasselnötter
  • 30 g nougat
  • 30 g mörk choklad

Fyllning

100 g smör
3 dl råsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 krm flingsalt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut mördegen och klä insidan av en pajform, 22 centimeter i diameter, med så mycket av degen som behövs (frys in resten till minipajer till exempel). Nagga den väl.

2
Grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills det har fått fin färg. Låt svalna.

3
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde och sirap. Låt koka upp och koka sedan på me­delvärme tills smeten är 122 grader, prova med hushållstermometer.

4
Rosta hasselnötterna i en torr panna under tiden smeten kokar. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort det mesta av skalet.

5
När kolasmeten är 122 grader, dra den från värmen och låt stå i cirka 3 minuter.

6
Häll smeten i pajskalet och fördela nötterna på. Smula över saltet. Låt pajen svalna helt, i rumstemperatur. Smält nougaten och chokladen i separata skålar, ringla dem över pajen. Låt stelna.

7
Pajen går bra att göra någon timme innan den ska ätas, men kan gärna även förberedas en till två dagar i förväg. Pajen håller i 3–4 dagar, förvaras svalt eller i rumstemperatur, ej i kyl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top