Du behöver
- 200 g smör, mjukt
- 2 1/2 dl ekologiskt strösocker
- 1 tsk bikarbonat
- 2 msk vispgrädde
- 1 ägg
- 1 dl (50 g) korinter
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Gör så här
1
Rör smör och socker smidigt och poröst, använd elvispen eller en köksmaskin. Rör ut bikarbonatet i grädden och rör ner den i smöret. Rör ner ägget. Mjöla korinterna med 1/2 deciliter av mjölet. Rör ner korinterna i degen. Arbeta in mjölet i degen, men spara 1/2–1 deciliter av mjölet till utbakningen.
2
3
Ta upp degen på bakbordet, dela degen i två lika stora delar. Arbeta samman varje del med lite av utbakningsmjölet. Klappa delarna till två platta runda kakor. Täck med plastfolie och lägg i kylen minst en timme eller till nästa dag.
4
5
Kavla ut degplattorna på mjölat bakbord, 2–3 millimeters tjocklek. Ta ut kakor med mått, lägg kakorna på pappersklädd plåt och grädda dem mitt i ugnen i 175 grader 8–10 minuter. Låt kallna på galler.