Kräftsoppa från grunden

Du behöver 1 kg kräftor 2 st morötter 2 st gula lökar 1 st fänkål 0.5 dl tomatpuré 4 dl vitt vin 1 tsk fänkålsfrön...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg kräftor
  • 2 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 1 st fänkål
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 4 dl vitt vin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk dillfrö
  • 5 dl grädde
  • 0.5 dl konjak
  • sherryvinäger
  • salt och peppar

Gör så här

1
Rensa kräftorna och behåll köttet. Spara skalen från stjärten och ryggen. Skala och skär grönsakerna i grova bitar.

2
Lägg kräftskal och grönsaker på en plåt. Klicka ut tomatpurén och blanda.

3
Rosta alltsammans i ugnen på 180 grader i cirka 15 minuter.

4
När skalen är helt torra, lägg alltsammans i en kastrull på

5
spisen och tillsätt vin. Täck sedan skalen med vatten. Tillsätt fänkålsfrön och dillfrön.

6
Låt fonden koka i cirka 20 minuter och skumma av under tiden. Sila sedan bort skal och grönsaker och häll tillbaka fonden i kastrullen.

7
Reducera ytterligare i cirka 20 minuter tills två tredjedelar återstår.

8
Tillsätt grädde och koka ytterligare i cirka 10 minuter.

9
Smaka av soppan med salt, peppar, konjak och sherryvinäger.

10
Mixa lätt med stavmixer och servera soppan med köttet från kräftorna.


Kommentar:
Receptet ingår i Niklas Ekstedts bok “Husmansklassiker” (Norstedts)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top