Du behöver
- 1 kg kräftor
- 2 st morötter
- 2 st gula lökar
- 1 st fänkål
- 0.5 dl tomatpuré
- 4 dl vitt vin
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk dillfrö
- 5 dl grädde
- 0.5 dl konjak
- sherryvinäger
- salt och peppar
Gör så här
1
Rensa kräftorna och behåll köttet. Spara skalen från stjärten och ryggen. Skala och skär grönsakerna i grova bitar.
2
Lägg kräftskal och grönsaker på en plåt. Klicka ut tomatpurén och blanda.
3
Rosta alltsammans i ugnen på 180 grader i cirka 15 minuter.
4
När skalen är helt torra, lägg alltsammans i en kastrull på
5
spisen och tillsätt vin. Täck sedan skalen med vatten. Tillsätt fänkålsfrön och dillfrön.
6
Låt fonden koka i cirka 20 minuter och skumma av under tiden. Sila sedan bort skal och grönsaker och häll tillbaka fonden i kastrullen.
7
Reducera ytterligare i cirka 20 minuter tills två tredjedelar återstår.
8
Tillsätt grädde och koka ytterligare i cirka 10 minuter.
9
Smaka av soppan med salt, peppar, konjak och sherryvinäger.
10
Mixa lätt med stavmixer och servera soppan med köttet från kräftorna.
Receptet ingår i Niklas Ekstedts bok “Husmansklassiker” (Norstedts)