Kräftsoppa på rostade kräftskal

Du behöver kräftor skal av 1 kg kokta vatten ca 1 liter 2 st gula lökar 7 st morötter 0.5 st rotselleri (150 g) 1.5...

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • kräftor skal av 1 kg kokta
  • vatten ca 1 liter
  • 2 st gula lökar
  • 7 st morötter
  • 0.5 st rotselleri (150 g)
  • 1.5 l vatten
  • 2 tsk dillfrö
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm kajennpeppar
  • tabasco eller stänk av
  • 2 msk smör kallt
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar

Gör så här

1
Rosta kräftskalen i långpanna mitt i ugnen i 175 grader tills skalen är torra och spröda, cirka 30 minuter. Lägg skalen i en kastrull och häll på kallt vatten.

2
Koka upp och koka 15 minuter. Sila spadet ner i en vid kastrull. Koka in tills knappt 1/3 kvarstår.

3
Skala och tärna lök och rotsaker. Koka dem mjuka i vatten med dillfrön, fänkålsfrön och tomatpuré. Mixa soppan slät och sila den.

4
Koka upp den silade soppan, vispa ner kräftbuljongen och smaka av med kajennpeppar eller tabasco.

5
Ta kastrullen av plattan, vispa ner bitar av kallt smör och vispgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.

6
Servera soppan med bröd, till exempel kantarellfocaccia.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top