Krispig strömming, dillmajonnäs, pressgurka och kokta grönsaker

Du behöver 12 st strömmingsflundror 2 dl filmjölk 2 msk senap skånsk 2 tsk salt 1 st gurka 4 msk florsocker 2 msk ättiksprit 2...


4 portioner

Du behöver

  • 12 st strömmingsflundror
  • 2 dl filmjölk
  • 2 msk senap skånsk
  • 2 tsk salt
  • 1 st gurka
  • 4 msk florsocker
  • 2 msk ättiksprit
  • 2 msk hackad kruspersilja
  • 1 st lingon ca 200 g
  • 1 dl socker
  • äggulor
  • 1 msk senap svensk
  • 1 st citron
  • 4 dl solrosolja
  • 2 msk hackad dill
  • 1 st broccoli (alt romanescokål)
  • 2 dl rågmjöl grovmalet
  • 1 dl socker

Gör så här

1
1. Marinera strömmingarna i filmjölk, skånsk senap och 1 tsk salt cirka 1 timme (gärna upp till ett dygn om möjligt).

2
2. Gör pressgurka: Skiva gurkan tunt och blanda med 1 tsk salt. Lägg i ett fat och en tyngd över. Låt stå i 30 minuter. Häll av vätskan från gurkan och tillsätt florsocker, ättika och persilja.

3
3. Tina lingonen och blanda med sockret. Låt stå ?i rumstemperatur och rör försiktigt då och då tills sockret har löst sig.

4
4. Gör dillmajonnäsen: Vispa äggulor, svensk? senap, juice och rivet skal från citronen. Fortsätt vispa och tillsätt 3 dl solrosolja försiktigt i tunn stråle till en krämig konsistens. Tillsätt hackad dill och smaka av med salt och eventuellt mer citronjuice. Det är viktigt att både äggulan och oljan är rumstempererad.

5
5. Ansa broccolin och skär i buketter. Koka buketterna cirka 5 minuter i saltat vatten, kärnan ska fortfarande vara krispig. Kyl ned snabbt.

6
6. Ta upp strömmingen ur marinaden och torka lätt med hushållspapper. Vänd fisken i rågmjöl.

7
7. Värm upp 1 dl solrosolja till 180 grader och stek strömmingen i cirka 4 minuter. Låt rinna av på papper.

8
8. Servera med ättiksgurkan, kokta grönsaker, lingon, pressgurka och dillmajonnäs. Ät fisk och grönsaker med händerna och doppa i dillmajonnäsen.


Kommentar:
Receptet kommer från boken “Den blå maten” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennert, Ordront förlag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top