Du behöver
- 4–8 kycklinglår
- 2 dl grovt salt
- 1/4 tsk malen kryddnejlika
- 1/4 tsk malen ingefära
- 10 kryddpepparkorn
- 3 dl äppelmust eller äppeljuice
- 1 msk soja
- 200 g gröna bönor
- 2 blonda apelsiner
- 2 aromatiska äpplen
- 1 1/2 dl smetana
- eller fet creme fraiche
- 3–4 msk koncentrerad apelsinjuice
- 1/2 tsk salt
- en knippa gräslök, finskuren
- kajennpeppar
- 100 g sallad, gärna rucola
- 4 långa skivor surdegsbröd
Gör så här
1
Gnid kycklinglåren med salt och lägg i plastpåse i kylen med resterande salt, över natt.
2
Nästa dag Skölj av kycklinglåren och lägg i vid gryta. Tillsätt kryddor, slå på äppeljuice och soja och låt småkoka under lock cirka 1 1/2 timme, tills köttet faller isär. Plocka bort skinnet.
3
Koka bönorna nästan mjuka, omkring 7 minuter i saltat vatten. Låt rinna av.
4
Skala apelsinerna, och skiva dem och äpplena ganska tunt.
5
Rör ihop en sås av smetana, apelsinjuicekoncentrat, salt och gräslök. Smaka av med kajennpeppar.
6
Grunda brödskivor med sallad och äppelskivor.
7
Lägg kyckling, apelsinskivor och bönor ovanpå, och ringla såsen över.