Du behöver
- 3 dl (165 g) rågsikt
- 125 g smör
- 1 tsk salt
- 100 g lagrad kryddost
- 100 g vällagrad västerbottensost eller prästost
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
- 1 tsk salt
- 3 duttar kajennpeppar
- 2 msk finstrimlad purjo
Gör så här
1
Blanda mjöl och smör, tryck ut degen på botten och 4–5 cm uppåt kanterna i en form med löstagbar kant, cirka 22
2
centimeter i diameter.
3
Pricka bottnen med gaffel och förgrädda pajskalet 12 minuter mitt i 225 grader varm ugn. Låt svalna.
4
5
Riv ostsorterna grovt.
6
Vispa samman mjölk och ägg med salt och kajenn till en smet.
7
8
Fördela osten i det svalnade pajskalet, strö på purjon, häll över äggmjölken. Grädda ytterligare 30–40 minuter, tills äggsmeten stannat. Låt kallna.
9
10
Kan göras färdig i förväg. Förvara kallt och mikra den ljum på maxeffekt cirka 5 minuter eller ugnsvärm i 200 grader 15–20 minuter.