Kyckling med gräddsås och kornsallad

Du behöver 1 st kyckling drygt 1 kg 1 msk smör salt svartpeppar 1 st citron eller 2 lime 1 st persilja knippe rosmarin ett...

Tillagningstid: 80 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling drygt 1 kg
  • 1 msk smör
  • salt svartpeppar
  • 1 st citron eller 2 lime
  • 1 st persilja knippe
  • rosmarin ett par kvistar
  • 2 st salladslökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • smör att bryna i
  • 1 dl vitt vin torrt
  • 4 prt matvete eller kornris
  • 1 st rädisor knippe
  • 4 st stjälk blekselleri
  • 1 st hönsbuljong tärning
  • 2 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 msk vinbärsgelé

Gör så här

1
Torka av kycklingen med kökspapper, gnid den inuti med smör. Salta och peppra inuti. Knyt ihop pippins halsskinn och stoppa grova bitar av citrus (utom en klyfta), några brutna örtkvistar och lök samt en skivad vitlök inuti kycklingen. Knyt igen andra änden så gott det går.

2
Gnid utsidan med citron eller lime, salta och peppra rikligt. Bryn runtom i smör i stekgryta. (Bäst är en gryta som kan ställas i ugnsvärme). Slå på vin (eller vatten), lägg i resterande örter, lök och vitlök. Lägg på lock, koka upp och sänk till minivärme. Ställ i 175 grader varm ugn.

3
Koka kornris efter paketets anvisning. Skölj och kvarta rädisorna, skölj och tunnskiva sellerin. Båda blandas i när kornet värms för servering.

4
Gräddsås:

5
Koka upp buljongen med vatten och grädde, red av med mjölet utskakat i 1/2 dl kallvatten. Sjud under omrörning 5 minuter, smaka av med gelé. När fågeln delas för servering silas också cirka 1 dl av spadet ner i såsen för smak och lagom konsistens. Smaka av.

6
Efter en timme är kycklingen färdig att delas i bitar och serveras. Servera med en god inlagd gurka.


Kommentar:
Tid: 20 minuter + 1 timme i ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top