Du behöver
- 4 st kycklingbröst med skinn
- Smör och olja till stekning
- Jordärtskockscreme
- Ca 200 gr skalade jordärtskockor
- 100 gr skalad potatis, (mandel)
- 3 dl grädde
- Salt
- Portvinsinkokt pärllök
- 12 st pärllökar
- 2 dl rödvin
- 2 dl portvin
- 2 msk socker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150º C( 120º C varmluft). Stek kycklingen på medelhög värme i panna med skinnet nedåt ca 5-7 min. Skinnet ska vara krispigt. Vänd och stek ca 1 min på köttsidan och lägg sedan på ugnsgallret med en plåt under i ugnen och stek ca 10-15 min. Kolla gärna med termometer bröstet ska vara 72° i den tjockaste delen. Ta ur och låt vila. Vid servering så stek kycklingen på skinnsidan igen i panna ca 30 sek. Jordärtskockscreme
2
3
Koka skockor och potatis mjuka i grädden. Lyft ur rotfrukterna ur grädden och mixa till en slät puré i kannmixer(eller matberedare) späd med “kokgrädden” och smaka av med salt.
4
5
Porvinsinkokt pärllök
6
Koka snabbt upp lökarna i vatten och kyl av, skala lökarna och var noga med att ha roten intakt. Koka sockret till karamell i en kastrull och fyll på med allt vin. Koka sedan lökarna mjuka i vinet och låt svalna i spadet. Vid servering så sila av lökarna och koka ner vätskan till hälften och lägg i lökarna på slutet så att de blir genomvarma. Tips! Gör gärna detta dagen innan. Skrapa ur “skivorna” under hatten och lägg upp och ned på en plåt. Häll i olivoljan i varje hatt och salta och peppra, lägg i vitlöken, timjan och baka ca 15-20 min på 150° (120º varmluft). Smaklig måltid!